De studerende presses fra alle sider

Hvis du er en fattig studerende på SU, kan det være svært at få råd til noget som helst. Især hvis du skal til at flytte hjemmefra eller lige har gjort det. Bare det at finde en bolig, kan være en stor udfordring. Enten fordi der simpelthen ikke er noget ledigt, eller fordi du bare ikke har råd – hvilket er sagen for mange. 

Hårdt at være studerende

Der er mange studerende, der starter deres studieliv ved at bo på en vens sofa, eller ved at skulle flytte ind sammen med en roommate, de aldrig har mødt før. Samtidig skal man begynde at betale husleje, vand, varme, el, tv, internet, transport og mad, og tusind andre ting, som man aldrig før har skullet tænke på. Bare det at skulle købe bøger til studiet, kan være en utrolig tung post, der kan løbe op i 500-3.000 kroner hvert halve år! Samtidig skal man måske til at købe en masse nye møbler, fordi man lige er flyttet, og diverse køkkenting. Samtidig møder man også et krav om at deltage socialt i studielivet, og det er desværre sjældent gratis heller! Derudover siger politikerne, at SU’en kun er et “supplement” til den studerendes indkomst, og at man som studerende bør finde sig et studiejob, for at kunne få det hele til at løbe rundt. Dette er dog også meget svært at skaffe, især i de store studiebyer og især under finanskrisen. Krav, krav, krav!

Fristende at flygte

Det er ikke så underligt, at mange studerende ønsker at flygte fra forpligtelserne, ansvaret og studiet! Det er hårdt at blive voksen, især når hele den voksnes ansvar vælter ned på en på én gang. Så kan man godt forstå, at folk har brug for et sabbatår enten mellem gymnasiet og universitetet, eller mellem bacheloren og kandidaten på universitetet. Det er klart, at mange føler trang til at foretage en udviklingsrejse til Syden eller Asien, eller bare til at finde sig selv et andet sted. Så selvom politikerne og virksomhedslederne klager over de “dovne studerende” der aldrig bliver færdige med studierne, kan man godt forstå de studerende. Det handler alt sammen om hvor og hvornår de skal bestige Kilimanjaro – om det så er det fysiske bjerg eller det store psykiske pres i form af voksenlivet.